Dieta bez glutenu – co wybrać w wypadku celiakii?

Usunięcie z naszych posiłków wszystkich części mających w składzie gluten może być na starcie dość wymagające. Na szczęście wystarczy poznać parę wiodących zwyczajów, by kuracja bez glutenu okazała się urozmaicona, wyborna, a przede wszystkim dobra dla każdego zdrowia.

Celiakia to dolegliwość objawiająca się uciążliwą reakcją układu odpornościowego na zjedzenie protein pochodzących od towarów o pochodzeniu zbożowym. W konsekwencji tego, że ludzka dieta jest w nie zwyczajowo  natężona, może być nam ciężko wyobrazić sobie całkowite zlikwidowanie produktów zawierających gluten z domowych pokarmów. Tak naprawdę jednak należy być świadomym, czego nie kupować  i czym pozamieniać niezdrowe wytwory, ażeby kuracja bezglutenowa była dla nas dosyć łatwa do akceptacji. Czego w takim razie powinno się wystrzegać? Priorytetowo pszenicy, żyta i jęczmienia, w jakich zawarty jest gluten. Nie każdy wie wprawdzie, że bliźniaczo szkodliwy może być owies – podłoże aweniny, powodującej w przypadku kilku grup podobne znaki. Uogólniając stanowi to powstrzymanie się od jedzenia pieczywa,jak również mąki i niektórych makaronów. Dieta bezglutenowa przyjmuje całkowite wyeliminowanie opierających się na tychże zbożach wytworów, zatem musimy mieć wiedzę, czym najlepiej je zastąpić.

Najmodniejszymi składnikami bez glutenu, jakie preferują osobniki zmagające się z celiakią, są kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. Niewątpliwie każde owoce, warzywa lub orzechy, niemal jak ryby czy mięso także pozostają dozwolone. Dieta bez glutenu dopuszcza popijanie kawy i herbaty i słodzenie potraw bądź cieczy za pomocą miodu. Mimo powszechnego przekonania, ani trochę nie musi być pozbawiona smaku i banalna – wszystko jest uzależniony od naszej wyobraźni. Dobrze zbilansowana kuracja pozbawiona glutenu będzie co prawda wymagała od przestrzegających jej ludzi niewiele więcej mocy i czujnego podejścia do kupowanych  na co dzień artykułów, jednakże nie ulega wątpliwości, że potrafi usatysfakcjonować nawet ekstremalnych smakoszy. Szukając pod kątem wytworów bez glutenu, mimo wszystko dokładniej przyjrzyjmy się ich etykiecie – niewystępowanie podstawowego  szkodliwego członu bynajmniej nie musi być pewniakiem, że nie znajdują się w nim inne zgubne składniki.