Bezglutenowy jadłospis – co jest kluczowe?

Celiakia, skórna postać celiakii, reakcja alergiczna na gluten. To tylko część ze schorzeń, które wymagają zastosowania diety bezglutenowej. Niestety niemała liczba osób stawia na taki wariant żywienia, aby uzyskać szczupłą figurę. Czym tak naprawdę jest dieta pozbawiona glutenu i kto może, a kto nie powinien kategorycznie jej przestrzegać?

Omawiany element produktów spożywczych jest w rzeczywistości połączeniem białek gluteliny z gliadyną, jakie możemy znaleźć w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Bezglutenowe menu wiąże się z całkowitym wykluczeniem glutenu, choć w rzeczywistości, pojawia się w najróżniejszych produktach spożywczych. W zależności od specyfiki dolegliwości zdrowotnych, gluten będzie wymagać całkowitego usunięcia z Twojej diety lub też jego częściowego ograniczenia w spożywaniu.

Dieta z wyeliminowaniem glutenu nie może być ustanowiona samodzielnie, a oprócz tego nie należy jej włączać bez zdiagnozowania podstawowej przyczyny posiadanych objawów. Bezpodstawne stwierdzenie, że w tym będzie kłopot czy przejście na dietę bezglutenową z myślą o odchudzeniu, niestety może doprowadzić do niedoborów, między innymi błonnika, kwasu foliowego jak również witamin typu B.

Kompletna dieta bezglutenowa, ale i zmniejszenie zawartości wchłanianego jodu, jest niezbędne w skórnej wersji celiakii – schorzeniu Duhringa. Inną kłopotem jest alergia na gluten i w tym wypadku zjedzenie glutenu jest równoznaczne z wystąpieniem momentalnej lub opóźnionej reakcji alergicznej. Perspektywa leczenia wiąże się zazwyczaj z koniecznością wykluczenia glutenu z respektowanego jadłospisu, chociaż warto nadmienić, że całkowita dieta pozbawiona produktów z glutenem nie musi być reaspektowana do końca życia.

Bardzo duża ilość badań wskazuje na związek pomiędzy przyjmowaniem glutenu, a rozwojem chorób mających podłoże w czynnikach neuropsychicznych i autoimmunologicznych. Wywiad wykonany przez specjalistę, dokładne badania, skonkretyzowanie przyczyny, to bez wątpienia najistotniejsze etapy diagnostyki, które także determinują, jak tak naprawdę dieta niezawierająca glutenu musi być stosowana i czy w ogóle jest wymagana u danego pacjenta. Należy podkreślić, że jednak nie może to być inspiracją na dietę nakierowaną na utratę kilogramów, chociażby dlatego że brak podstawowych wiadomości jak i doświadczenia w tworzeniu korzystnego jadłospisu, może skończyć się nie tylko brakiem wymarzonych rezultatów, ale dodatkowo nieprzyjemnymi dolegliwościami dotyczących zdrowia.